2.7.06

Pridesäätöä

Tulipa minunkin osallistuttua Pride-tapahtumiin, sekä naistenbileisiin Kaisaniemessä, että pääjuhlaan eilen. Yleensä kun naistenbileissä aina törmään noin viiteen tuttuun kollegoita ja ystävien ystäviä ja kummituksia eli vanhoja heiloja. Nyt oli väki niin hyvin vaihtunut, että Kaisiksessa ei ollut yhtä ainoaa tuttua (olikohan ne eksyneet vahingossa vieressä olleeseen Tuska-festariin). Hämmentävää. Ilolla havaitsin että iso osa paikalla olleista oli ihan tavallisia naisia, ei bulldogin näköisiä butcheja, vaan sellaisia joilta naiset keskimäärinkin näyttää jos vaikka sattuisi Mannerheimintiellä kävelemään.

Ennen pääjuhlaan lähtöä tein kuitenkin kolossaalisen virheen katsomalla (pikkuhousut kosteina) elokuvan jossa näyttelee Fanny Ardant. Semmoisesta lipsahtaa rima niin epärealistisen korkealle, että eihän mistään bileissä kohtaamasta naisesta mitään kiinnostavaa muka voi nähdä. Voi että mikä moka! Ensi kerralla katson jonkun Zombie-leffan. Mut kivaa oli noin muuten, järjestäjille noottia vaan siitä, että esiintyjien tekniikka ei pelannut ollenkaan eikä musa taaskaan kuulu koko tanssisaliin. Vaikka wanhalla vaan taitaa olla tosi huono akustiikka, voisi sitä äänen kuuluvuutta kai jotenkin vähän skarpata.

9 comments:

Anonymous said...

Näemmä nuo vanhat sterotypiat elävät sinnikkäästi valtaväestön keskuudessa.
1. Nais/miespareissa toinen aina esittää naista ja toinen miestä.
2. Lesbon tunnistaa jos ei koosta, ainakin rumista vaatteista, lyhyestä tukasta ja möreästä äänestä.
3. Kaikki lesbot ovat erittäin isoja.
4. Hetero saa välittömästi turpiinsa homopaikoissa.
5. Heteroa yrittävät kaikki pokata homopaikoissa.
6. Jos hetero istuu jonkun paikalle, hän saa turpiinsa.

Heh heh! Tsiisus...

Säpinä said...

Niin, kovin hitaasti ne stereotypiat murtuvat. Onneksi olen näkemässä muutosta parikymppisten naisten joukoissa, jotka eivät ole niin täpinöissä seksuaali-identiteetistään, että sitä pitäisi jotenkin erikseen korostaa esim. "lesbouniformulla" eli jätkämäisellä puvulla, asennolla, asenteella ja kampauksella ja meikittömyydellä.

Tätä vanhemmat naiset ovat eläneet aivan eri maailmaa, jossa naisellinen ja viehättävä olemus saattaa aiheuttaa jopa vihantunteita lesboravintoloissa. Miksi kukaan sellaisessa kävisi. Ongelma onkin sitten, että missä ne naiset voivat tavata toisiaan, jotka eivät halua käydä niissä parissa baarissa joissa lesboja ja bissejä voisi tavata?

Stereotypioita ruokkii myös media hyvin ikävällä tavalla. jos missään lehdessä on juttu lesboparista, ne on 100% takuulla niitä 'isoja ja rumia'. Olisi kiva lukea vähän toisenlainen juttu jossain vaiheessa.

Susanna said...

Hih, kommentoinpa tuota Ich auchin listaa omien kokemusten pohjalta, olen ollut mm töissä kahdessa homoravintolassa.
1. Nais/miespareissa toinen aina esittää naista ja toinen miestä.
- ei nyt esitä, eikä niin tietenkään ajatella, mutta ulkoisesti se kyllä usein siltä vaikuttaa.

2. Lesbon tunnistaa jos ei koosta, ainakin rumista vaatteista, lyhyestä tukasta ja möreästä äänestä.
- usein näin. mutta löytyy niitä ei-pukeutumistaitoisia heteroistakin.

3. Kaikki lesbot ovat erittäin isoja.
- tällaiseen stereotypiaan en olekaan törmännyt.

4. Hetero saa välittömästi turpiinsa homopaikoissa.
- ei ainakaan mun nähden koskaan. Miksi saisi?

5. Heteroa yrittävät kaikki pokata homopaikoissa.
- no totta kai yrittävät. Eihän sillä otsassa lue "hetero". Kun piirit on pienet ja yhtäkkiä tulee uusi namu, niin tietty kaikki sen tahtoo

6. Jos hetero istuu jonkun paikalle, hän saa turpiinsa.
- ei kai sentään. Mutta ei kannata osua tielle kun lesbopariskunta saa mustasukkaisuusraivarit :D

Kyllä minäkin oon ihmetellyt tätä butch-juttua, mut hei, eihän kaikki heteronaisetkaan meikkaa tai osaa pukeutua.

Säpinä said...

katsoinpa sanakirjasta suorastaan

Stereotype: : something conforming to a fixed or general pattern; especially : a standardized mental picture that is held in common by members of a group and that represents an oversimplified opinion, prejudiced attitude, or uncritical judgment


Stereotypian määritelmä itsessäkin sisältää siis sen totuuden, että kyseessä on raju yksinkertaistus ja usein vielä negaation kautta. Uskon, että aika moni tunnistaa stereotyypittelyn ja käyttävät niitä vain pilke silmäkulmassa. Joskus kuitenkin käy niin, että stereotypioiden varassa harrastetaan valtapolitiikkaa, rasismia ja muuta syrjintää. Ei hyvä.

menninkäinen said...

butchit on ihania. piste.

Anonymous said...

huhuu, toivottavasti et ole lopettanut blogin pitämistä. Sun kirjotukset on piristäviä ja touvat uutta näkökulmaa koko keskusteluun. Vaikkakin itse olen aika samoilla linjoilla kanssasi

Säpinä said...

juu, tarkoitus on kyllä jatkaa kirjoittelua, mutta melko harvakseen ainakin toistaiseksi.

Anonymous said...

Femmet on ihania. Piste. :D

Anonymous said...

Mitä vikaa on siinä, että haluaa korostaa seksuaali-identiteettiään ulkomuodollaan? Miksi feminiininen nainen olisi muka parempi kuin maskuliininen? Siksi, että heteroyleisön on mukavampi heitä katsella? Poikamaiset tytöt ovat Ihania. Enkä takuulla aio pukeutua naisellisesti, jotta miellyttäisin kenenkään silmää.