5.10.08

Sanomatta jättämisestä

Kyllä on tullut ajattelemisen aihetta kun on seurannut Johanna Korhosen (oletetusti) laittomasta irtisanomisesta seurannutta keskustelutulvaa. Olen kauhuissani.


Omalla työpaikalla on oli hermot mennä kahvitunnilla. Meilläkin on kahvihuoneen äänenkäyttäjänä sellainen tyypillinen reilusti keski-ikäinen, valkoihoinen heteromies joka päästi suustaan valitettavan tutun ajatelman: "eihän me heterotkaan mainosteta seksuaalisuuttamme, niin miksi jonkun homon pitää sitä asiaa kaikille tyrkyttää." Menee silläkin herralla siis hieman ohi maalista. Hän kuin ei ole luultavasti ikinä elämänsä aikana joutunut editoimaan itseään, miettimään sitä mitä voi tai kannattaa sanoa missäkin seurassa.

Suurin osa tuntemistani homoseksuaaleista ei mitenkään mainosta suuntautumistaan, mutta jos esim. jonkin arkisen keskustelun aikana kontksti menee siihen suuntaan, että heilasta on jotain sanottava niin joutuu käymään läpi sen ajatuskuvion, että sanooko samoin kun jollekin kaverilleen vai väistääkö sukupuolen jollain kiertoilmaisulla tai mitä.

Aion toistaiseksi pitää pääni kiinni siellä kahvihuoneen porukoissa. Edellisessä työpaikassani taidealalla, ei ollut mitään ongelmaa olla lesbo tai homo, niitä oli siellä paljon, ja lähes kaikki ulkona kaapista. Ei niin että monikaan asiaa mitenkään mainosti mutta eipä tarvinnut salaillakaan.


Toisaalta siteen taas britanniassa sivistyneet heterotkin puhuvat kumpaanistaan sanalla partner, eli siis sukupuolineutraalisti.

2 comments:

Anonymous said...

Onhan tuossa aihetta olla kauhuissaan.

Toisaalta mun mielestä yllättävän moni suhtautuu "oikealla" tavalla tähän töppäilyyn. Siihen liittyen Alla hs.fi galluppien tuloksia:

-Ryvettikö päätoimittajan potkusotku Alma Median yrityskuvan? -> 78% vastasi Kyllä. Vastanneita 9433.

-Kuuluuko työntekijän seksuaalinen suuntautuminen työnantajalle?
-> 87% vastasi Ei. Vastanneita 18163.

Keskustelupalstoilla harvoin tapaa mitään kovin raketavaa, älyllistä tai asiallista kommentointia, olkoon aihe mikä tahansa. Palstoilla usein kanavoidaan jotain omaa ahdistusta tai vihamielisyyttä tekstin muodossa; muutaman pateetikon ääni ei kuvaa enemmistön näkemystä.

Mun mielestä oli hyvä, että moka tapahtui. Tulee aitoa julkista keskustelua asiasta.

Meillä on töissä todella paljon erilaisia ihmisiä ja seksuaalisuudesta ei kukaan uskalla alkaa jauhaa, kuten ei myöskään kansallisuudesta tai ihonväristä. Se on iso moka jos silta alueelta avaa suunsa. Enkä ole töissä taidealalla....

Säpinä said...

Kiitos noista tilastoista Anonyymi. On tosiaankin helpottavaa nähdä, että yleinen mielipide kuitenkin tuntuu olevan sekeästi moista syrjintää tuomitseva.

Itselläni pieni harmi uuden työpaikan myötä on se, että huomaan olevani varuillani. Edellisessä kaikki tiesivät suuntaukseni, nyt oletus taitaa ainakin kovin monella olevan, että olen hetero. Ei niin että minua sillä kiinnostaisi avautua yksityiselämästäni, mutta ennenmin tai myöhemmin tulee joku jutunjuuri jostain treffistä tai eksästä ja silloin minun kai pitää (Korhosen tavoin?) valita maintseeko vai ei. Siis että pitää olla sosiaalisessa tilanteessa epäluontevalla tavalla sellaisten ihmisten seurassa joien kanssa on viitenä päivänä viikossa.